Tocht in kozijnen verhelpen

Tocht kozijnen verhelpen

Hoor de wind waait door de ramen

U heeft een mooi huis gekocht in een leuke wijk. U heeft een goede prijs betaald voor uw huis en u hebt geïnvesteerd in een mooie inrichting van je woning. Hoe vervelend is het dan wanneer u tocht door de ramen naar binnen voelt komen? Buiten de kou zorgt tocht bij de ramen ervoor dat er meer vocht in uw huis terecht komt met alle gevolgen van dien. Tijd om die ramen tochtvrij te maken dus.

Tocht verhelpen, dubbel glas toch?

Om de toch via de ramen uit uw huis te weren heeft u een aantal opties om uit te kiezen. De meest bekende hiervan is misschien wel dubbel glas. Bij dubbelglas wordt er een nieuwe ruit in het kozijn geplaatst. Deze ruit bestaat uit twee glasplaten met daartussen lucht of een ander edelgas waardoor het raam veel beter geïsoleerd is. Dubbel glas laten plaatsen is niet altijd een optie. Zo is het glas veel dikker en dat moet maar net passen in de aanwezige kozijnen. Ook wordt dubbel glas een probleem wanneer het gaat om een raam dat open geschoven kan worden. Waarschijnlijk zal dan het hele raam, inclusief kozijnen vervangen moeten worden en dat kan een flinke investering worden. Daarbij mag u niet zomaar bij ieder pand de kozijnen vervangen. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden in de binnensteden.

Andere opties

Dubbel glas is dus niet voor ieder huishouden de oplossing voor het isoleren van de woning. Het kan duur zijn en soms is het simpelweg geen oplossing. Er zijn gelukkig nog andere opties om de tocht in huis te verhelpen. Hieronder worden de opties voor u op een rijtje gezet. Heeft u ondanks deze tips behoefte aan advies? Schakel dan de hulp van een kozijnen specialist in. Bouwbedrijf De Boer is specialist in kunststof kozijnen en dakkapellen. Het bouwbedrijf adviseert u graag over de mogelijkheden.

Voorzetramen

Allereerst kunt u denken aan voorzetramen. Dit is een ruit die voor het bestaande glas geplaatst wordt. Stel dat je een woning hebt waarbij dubbelglas geen optie maar de kozijnen en het aanwezige enkel glas is nog in goede conditie. Dan kun je vrij eenvoudig een extra glasplaat voor de bestaande ruit laten plaatsen voor een betere isolatie van de woning. Je kunt de nieuwe ruit ook achter de bestaande glasplaat laten plaatsen. We hebben het dan over achterzetramen.

Tochtstrips

Tochtstrips en tochtbanden zijn een van de meest voordelige methoden om uw ramen beter mee te isoleren. Tochtstrips zijn makkelijk aan te brengen, zijn van duurzaam materiaal gemaakt waardoor ze lang meegaan en daarmee is het een snelle en goedkope manier om te besparen op uw stookkosten. Daarbij werken ze ook nog eens geluiddempend en het aanbrengen van tochtstrips kan helpen om uw huis naar een lager energielabel te krijgen.

Isolatiefolie

Ook isolatie- of raamfolie is een eenvoudige en goedkope manier om een raam beter te isoleren. Wel is het zo dat isolatiefolie minder lang mee gaat dan bijvoorbeeld tochtstrips en daarom vooral is bedoeld wanneer je nog niet de overstap naar dubbel- of driedubbel glas kunt of wilt maken. Ook is het een goede oplossing voor ruimten in de woning die u weinig gebruikt zoals de zolder.