Houten, aluminium of kunststof kozijnen: wat is de beste keuze?

Op zoek naar nieuwe kozijnen kom je erachter dat er veel te kiezen valt. Houten, aluminium of kunststof kozijnen: wat is voor jou de beste keuze? Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen en wat bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. Om de keuze gemakkelijker te maken lees je in dit artikel meer over de mogelijkheden en eigenschappen van verschillende soorten kozijnen.

Kunststof kozijnen: praktisch en veelzijdig

Kunststof kozijnen zijn al een flink aantal jaren razen populair. De meeste kunststof kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride, beter bekend als PVC. Het materiaal wordt veel gebruikt in de bouw en is gemakkelijk te bewerken. Geen wonder dat er kunststof kozijnen in vele soorten en maten zijn!

Benieuwd waarom de meeste mensen tegenwoordig kiezen voor kunststof kozijnen? De voordelen op een rijtje:

 • Duurzaam materiaal: het gaat wel 50 jaar mee.
 • Weinig onderhoud nodig. Kunststof kozijnen hoef je enkel af en toe schoon te maken.
 • Enorm isolerend. Het laat weinig geluid door en houdt warmte binnen, waardoor je bespaart op je stookkosten.
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en vormen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een opvallende kleur of houtnerfstructuur. Neem een kijkje bij Ramenfabriek Op t Hoog voor de mogelijkheden! Ook voor passende kunststof deuren, schuifpuien en andere producten.
 • Milieuvriendelijk en recyclebaar.
 • Veilig: ze maken het werk van inbrekers lastig en voorkomen dat vuur zich verder verspreidt.
 • Kunststof kozijnen zorgen voor meerwaarde van uw huis.

Voordat je naar de winkel rent om kunststof kozijnen aan te schaffen geven we graag even aan dat er ook een klein nadeel aan zit: het is lastig om over kunststof heen te schilderen. Dit kan wel, maar dan heb je een speciale soort verf nodig. Ben je in een creatieve bui en heb je zin in een nieuw kleurtje? Ga dan niet zomaar aan de slag met die pot verf die je toevallig nog in de schuur had staan.

Houten kozijnen: sfeervol en te customizen

In wat oudere huizen ben je ze gegarandeerd wel eens tegenkomen: houten kozijnen. Hout is een mooi en multifunctioneel materiaal. Grote kans dat ook jij een aantal houten meubels in huis hebt. Kozijnen zijn er in veel verschillende houtsoorten. Het soort hout bepaalt hoe stevig het kozijn is, houd daar rekening mee als je gaat kiezen!

De voordelen van houten kozijnen:

 • Hout heeft een warme, gezellige, sfeervolle uitstraling.
 • Hardhout heeft een lange levensduur. Bij zachthout is dit een ander verhaal.
 • Hout is gemakkelijk te bewerken en te schilderen. Wanneer je toe bent aan iets nieuws hoef je dus niet direct je kozijnen te vervangen, je geeft ze gewoon een nieuw kleurtje!

Veel houten kozijnen worden bij renovatie niet voor niets vervangen door kunststof kozijnen. Hout is een prachtig materiaal maar heeft helaas ook nadelen:

 • Onderhoudsvriendelijk is hout niet. Zachthout moet je bijvoorbeeld elke 2 jaar schilderen.
 • Hout ‘werkt’. Omdat het een levend materiaal is kan het wat gaan bewegen. Als het niet op de juiste manier is bewerkt kunnen ramen op den duur gaan klemmen.
 • De natuur oefent invloeden uit op hout. Het is vatbaar voor schimmels en insecten. Bovendien kan het gaan rotten.

Aluminium kozijnen: stevig en industrieel

Houd je van een industriële look? Dan passen aluminium kozijnen perfect in dat plaatje. Aluminium is een stevig maar buigbaar materiaal. Hierdoor is het type metaal gemakkelijk om mee te werken.

Kozijnen van het populaire metaal kennen de volgende voordelen:

 • Het is stevig, dus ook geschikt voor grote ramen. Dit past bijvoorbeeld perfect in een woning met een industriële architectuur.
 • Weinig onderhoud. Aluminium trekt geen stof aan, dus wekelijks schoonmaken is niet nodig.
 • Beschadigingen zijn eenvoudig te repareren.

Natuurlijk hebben aluminium kozijnen ook nadelen ten opzichte van houten en kunststof kozijnen:

 • Aluminium kozijnen mogen niet direct in contact staan met materialen zoals koper, lood, kalk, cement, hout of staal. Dit betekent dat de kozijnen een speciale beschermlaag nodig hebben. Houd hier rekening mee!
 • Elke paar jaar moet je aluminium diep reinigen. Ook is het noodzakelijk om na een aantal jaar de schroeven aan te draaien en mechanismes te smeren.
 • Het is niet lastig om over aluminium heen te schilderen. Gewone verf hecht namelijk niet aan het metaal. Vraag dus zeker om advies bij de verfspecialist wanneer u toch besluit om aluminium te gaan schilderen.

De perfecte kozijnen voor jouw woning

Dé perfecte kozijnen bestaan nou eenmaal niet. Het is vooral belangrijk dat je nieuwe kozijnen passen bij jouw woning en aansluiten op jouw persoonlijke wensen. In dit artikel heb je hopelijk een goed beeld gekregen van de voor- en nadelen van verschillende materialen kozijnen. Ga je voor de gezellige uitstraling van houten kozijnen of kies je lekker praktisch voor kunststof kozijnen (eventueel met een houtnerfstructuur)? De keuze is aan jou!