Zonne-energie winnen met glas

deuren draairichting

Zonne-energie uit uw ramen


Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar wellicht zijn we binnenkort een betaalbare optie rijker wanneer het aankomt op de manier waarop uw huis energie op werkt. Zonne-energie wordt steeds populairder als milieuvriendelijke methode om energie op te wekken. Voorlopig is de meest gangbare manier om deze energie op te wekken met speciale zonnepanelen geweest. Deze worden op het dak gemonteerd en kunnen zo makkelijk energie opwekken. Niet iedereen doet dit omdat zonne-panelen een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengen. Sommige mensen kiezen ook bewust niet voor zonnepanelen omdat ze het niet mooi vinden, dat gevaarte op het dak. Wellicht kan het ook anders.

Zonneramen


Het idee achter het zonneraam is dat je in plaats van een standaard dubbel glasplaat, een andere glasplaat kunt monteren. Bij een standaard glasplaat zijn er twee glasplaten per ruit die gescheiden worden door een laag lucht ter isolatie. Bij een zonneraam zouden er in deze ruimte zonne-receptoren geplaatst kunnen worden zodat ze energie op kunnen wekken. Deze zonnecellen worden in strips op de buitenste ruit geplaatst. Deze receptoren zijn klein waardoor je nog steeds uit je raam kunt kijken. Vergelijk het met de verwarmingselementen in de achterruit van je auto.

Wat levert het op?


Dat is nog lastig te zeggen aangezien zonneramen nog niet op grote schaal in de privémarkt worden ingezet. Een ruwe schatting is dat een zonneraam ongeveer 100kWh per jaar kan opwekken. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de grootte van het raam en hoeveel zonlicht direct op het raam kan vallen.

Kan ik ze nu al kopen?


Ja en nee. Zonneramen worden nu al ingezet, maar nog niet tot nauwelijks op de woningmarkt. De technologie hierachter zal nog stappen moeten maken voordat de receptoren klein en krachtig genoeg gemaakt kunnen worden om een woonhuis van genoeg energie te kunnen voorzien. Ze worden echter al wel gebruikt in bijvoorbeeld grote kantoorpanden. Ook zie je dat er bij veel nieuwbouwwoningen en appartementencomplexen steeds meer glas wordt gebruikt. Grote ramen bieden meer licht en dus komt de optie voor zonneramen steeds dichterbij voor de privéconsument.

Pilot zonneramen 2017

Op dit moment zijn zonneramen dus nog volop in ontwikkeling en kunt u ze nog niet aanschaffen voor uw woning. Ook is er nog geen duidelijkheid over de kosten van deze ramen of de duurzaamheid. Wel zijn er bedrijven die al in 2017 willen gaan beginnen met een pilot waarbij zonneramen onder bepaalde voorwaarden, en in beperkte oplage, kunnen worden besteld. Bij een positieve feedback bestaat de kans ook u in een relatief korte tijd de overstap kunt gaan maken naar zonneramen.

Interesse?

Heeft u interesse in energiezuinige beglazing, maar duurt het nog te lang om te wachten op een pilot aangaande zonneramen? Dan is dubbel of driedubbel isolatieglas een perfecte uitkomst. Vraag Schilder & Glaszetter Redeco naar de mogelijkheden. Redeco biedt 24 uursservice op het gebied van glas en hanteert concurrerende prijzen.