Dakkapellen, wat zijn de opties?

dakkapellen

Het laten plaatsen van een dakkapel kan een verrijking van uw woning zijn. U creëert meer ruimte en meer lichtinval in huis. Bij het laten plaatsen van een dakkapel is het wel belangrijk om goed naar uw huis te kijken wat betreft de mogelijkheden en goed te weten wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende opties.

Plat dak


Zo kunt u kiezen voor een dakkapel met een plat dak. Dit type kom je het meeste tegen omdat een dakkapel met een plat dak meestal zonder aparte vergunning op de achtergevel van de woning geplaatst mag worden. Het afdekken wordt gedaan met zwart dakleer maar u kunt ook kiezen voor een kunststof oplossing. Dit is weliswaar de meest voordelige oplossing maar voor veel mensen ook de minst mooie, de dakkapel valt behoorlijk op wanneer je verder een puntdak hebt. De meeste huizen met een puntdak zijn bekleed met pannen waardoor een dakkapel met een dakleer bedekking extra opvalt.

Puntdak


Je kunt daarom ook overwegen om een dakkapel met een puntdak te laten installeren. Dit valt minder op omdat je het dak in dit geval ook met dakpannen kunt laten bekleden en je dakkapel zo meer op gaat in de rest van het huis. Voor een dergelijke constructie heeft u echter wel altijd een aparte vergunning nodig.

Nokverhoging


Een nokverhoging geeft u veel meer ruimte op de bovenverdieping dan bij een dakkapel omdat, zoals het woord al zegt, de gehele nok van uw woning wordt opgehoogd. Huizen met een puntdak lopen altijd schuin af en dat beperkt de loopruimte op de zolder. Met een nokverhoging creëert u veel meer loopruimte in huis. Dit vraagt echter wel om een ingrijpende verbouwing en een behoorlijke investering. Wel kan een nokverhoging de waarde van uw huis behoorlijk doen stijgen en doordat de loopruimte op de zolder toeneemt kunt u wellicht ook een extra kamer in huis creëren waar dat eerst niet mogelijk was. Ook voor dit type dakkapel heeft u een aparte vergunning nodig.

Vergunningen


Per optie is er al aangegeven of u een aparte vergunning nodig heeft voor de constructie van een dakkapel. Het is echter zo dat iedere gemeente andere richtlijnen kan hanteren bij de bouw van een dakkapel. Laat u dus van tevoren altijd goed informeren en maak een afspraak bij de gemeente om de opties door te spreken. Zo weet u waar u aan bent voordat u een dergelijke investering gaat doen. In de meeste gevallen heeft u voor een dakkapel met plat dak aan de achtergevel van uw woning geen aparte vergunning nodig. Ook zijn vanaf november 2014 de regels versoepelt met betrekking tot het plaatsen van een dakkapel aan de voorgevel van uw woning.

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen voor de dakkapel van uw dromen? Neem dan eens een kijkje op de website van Akrol dakkapellen. Dakkapellenbedrijf Akrol heeft ruime ervaring op het gebied van dakopbouw. Daarnaast hanteert het bedrijf scherpe prijzen.