Waarom kan een raamslot handig zijn?

Bij het vernieuwen van uw kozijnen zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Naast het vinden van een kozijn die aansluit bij de stijl van uw woning, dient u bijvoorbeeld ook te kijken naar de dikte van uw kozijnen. De dikte van uw kozijnen is namelijk bepalend voor het type raamslot wat u op een later moment op uw ramen kunt laten plaatsen door een slotenmaker. Bij een dun raamkozijn is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een insteekslot te gebruiken, aangezien het insteekslot het kozijn in dit geval ernstig zou verzwakken. Dit zou het voor inbrekers relatief eenvoudig maken om het raam open te breken met een koevoet of breekijzer.

Verschillende soorten raamsloten

Zoals reeds beschreven begint hang- en sluitwerkwerk in Almere aan laten brengen al bij het uitzoeken van een nieuw kozijn. Naast de reeds beschreven insteeksloten zou u ook kunnen kiezen voor oplegsloten. Bij oplegsloten wordt er geen cilinder in het kozijn van uw raam aangebracht, maar wordt het slot op het kozijn gemonteerd. Dit type slot is enkel te gebruiken wanneer u een raam heeft wat u naar buiten toe kunt openen. Als u uw raam naar binnen toe opent is het enkel mogelijk om deze te beveiligen met een insteekslot.

Tip: kies altijd voor gecertificeerde sloten! Dit betekent dat u het beste voor een slot met het PKVW-keurmerk of een hoge SKG-rating kunt kiezen.

Redenen om raamsloten te gebruiken

Het voornaamste doel van het gebruik van raamsloten in uw woning is het voorkomen van een inbraak in huis. Inbrekers kiezen er steeds vaker voor om woningen via een raam binnen te dringen. Dit is niet gek, want ramen zijn relatief kwetsbaar! Zeker in vergelijking met de stevige deuren die men tegenwoordig in woningen gebruikt. Ramen die nauwelijks te bereiken zijn hoeft u niet van de duurste en beste sloten te voorzien. Bij ramen in de buurt van een plat dak of een regenpijp is dit wel aan te raden. Zo maakt u het inbrekers zo lastig mogelijk!