Links- of rechtsdraaiende kozijnen of deuren?

deuren draairichting

Kozijnen en deuren, linksom of rechtsom draaiend?


Voor deuren en kozijnen is het belangrijk in welke richting ze open gaan. Linksom of rechtsom, oftewel de draairichting van het raam of van de deur. Dat lijkt eenvoudig maar hier zijn toch een aantal zaken waar u op moet letten. In dit artikel wordt aangestipt op welke punten u moet letten bij de aanschaf van nieuwe deuren of kozijnen.

Draairichting hetzelfde als links- of rechtsom?


De draairichting is zoals gezegd de richting waarin de deur of het raam uiteindelijk open zwaait. De termen linksom en rechtsom betekenen over het algemeen hetzelfde. De termen geven aan op welke plaats de scharnieren gemonteerd zitten en aan welke kant een eventueel slot zit. Bij een linksdraaiend raam of linksdraaiende deur zitten de scharnieren altijd aan de linkerkant bevestigd.

Dat ligt toch aan waar je staat?


Dat klopt. Stel, u heeft een tuindeur die naar buiten toe open zwaait en u staat zelf binnen. Als de deur linksom draait dan zal de richting omgedraaid worden wanneer u buiten gaat staan. Voor u draait de deur dan naar rechts. Voor het bepalen van de draairichting is het dus nogmaals erg belangrijk om te kijken naar waar de scharnieren zich bevinden. Staat u binnen en zwaait de deur naar links open? Kijk dan of u de scharnieren kunt zien. Zo ja, dan heb je te maken met een linksdraaiende deur. Zie je de scharnieren niet, dan zitten ze dus aan de andere kant en spreek je van een rechtsdraaiende deur. Belangrijk dus om niet alleen naar de draairichting links of rechts te kijken, maar net zo belangrijk om te kijken of een deur of raam naar binnen of naar buiten open zwaait.

Slot


De aanwezigheid van een slot kan een handig hulpmiddel zijn om te bepalen of een kunststof kozijn of deur linksom of rechtsom open draait. Bij een linksdraaiende deur zitten de scharnieren ook altijd links en zal het slot altijd aan de rechterkant zitten. En andersom.

Wat maakt het uit?


Dit is een beetje een open deur intrappen, maar dan is het wel goed om te weten of die deur naar rechts of naar links open gaat. In uw woning is de draairichting van de deuren en kozijnen uiteraard erg belangrijk. Het lijkt een vrij simpel principe en toch zou het erg vervelend zijn wanneer u dit detail over het hoofd ziet. Vooral omdat u zelf natuurlijk bij het kiezen van een deur of kozijn over het algemeen op hele andere zaken als uiterlijk en duurzaamheid let en niet op de draairichting.

Kampman kozijnen en deuren

Overweegt u een deurenspecialist in te schakelen? Bezoek dan de website van Kampman. Kampman levert deuren en kozijnen tegen aantrekkelijke prijzen. Het bedrijf heeft meer dan 25 jaar ervaring en weet als geen ander waar op te letten bij de aanschaf.