Tips voor het reinigen van uw dakkapel

dakkapel reinigen

Dakkapel schoonmaken en houden


Een dakkapel kan een goede aanwinst voor uw woning zijn. Het creëert meer ruimte en meer woongenot. Het is echter wel een toevoeging aan uw huis en is niet opgenomen in het oorspronkelijke ontwerp van de woning. Om uw dakkapel goed schoon te houden zodat u er langer plezier van heeft, worden er hieronder een aantal tips gegeven. Zaken waar u rekening mee kunt houden als u al een dakkapel heeft of als u erover denkt om een dakkapel te laten bouwen. Schrijnwerker en dakkapellen leverancier Matisco.be uit Antwerpen zet een aantal tips op een rijtje. Uw dakopbouw ziet er na toepassing van deze tips weer stralend uit.

Het weer


Omdat een dakkapel als toevoeging op de bestaande structuur wordt gebouwd en daardoor als het ware uitsteekt ten opzichte van de rest van het huis, is een dakkapel erg gevoelig voor de weersomstandigheden. Daarbij is het belangrijk of u een houten of een kunststof kapel heeft laten plaatsen. Een houten dakkapel slijt sneller en zal dus ook vaker schoongemaakt moeten worden en het is raadzaam om vaker met een waterafstotende spray de zijkanten in te spuiten. Over het algemeen is het voldoende om uw dakkapel eenmaal per jaar schoon te maken. In een jaar met slechte weersomstandigheden als veel regen, of juist veel erg warme dagen, is het verstandig om af en toe de staat van uw dakkapel te controleren en misschien een keer extra schoon te maken en te coaten.

De schoonmaak


Allereerst wat je niet moet doen. Gebruik geen hogedrukreiniger. De druk is te hoog voor de constructie van een dakkapel, kunststof of hout, en het enige wat u ermee bereikt is schade aan de constructie. Beter is om eerst met water al het vuil van de zijkanten af te spoelen en vervolgens een coating met een waterafstotende substantie aan te brengen.

Plat of puntdak


Bij een puntdak blijft er logischerwijs minder rommel achter op het dak zelf en dat scheelt in de schoonmaak. Bij een plat dak krijg je meer ophoping van gebladerte, zand en ander afval. Dit kun je er meestal met een buitenbezem makkelijk af vegen.

Zelf doen of uitbesteden?


Je kunt een dakkapel prima zelf schoon maken. Let hierbij wel op uw eigen veiligheid. Ga vooral niet op het dak zelf staan. Allereerst staat u dan scheef en niet in balans, en ten tweede loopt u zo de kans om het dak te beschadigen. Zet in plaats daarvan een steiger weg of maak gebruik van een goede ladder. Een steiger kunt u makkelijk huren en een goede ladder is bij iedere grote bouwmarkt verkrijgbaar. Zo staat u stabiel en kunt u op uw gemak uw dakkapel schoon maken en houden. Mocht u nu niet in staat zijn om dit zelf te doen omdat u slecht ter been bent of hoogtevrees hebt, of omdat u dit zelf niet wilt doen natuurlijk, dan bestaat er gelukkig altijd de optie om de schoonmaak van uw dakkapel uit te besteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf.