2 alternatieven om te besparen op energie

gevelrenovatie

Energiebesparing

Iedereen wil graag besparen op de energierekening. Er zijn verschillende manieren waarop u uw woning energiezuiniger kunt maken. Een goede isolatie van uw huis is hierbij essentieel en kan u een behoorlijke besparing per jaar opleveren. Hieronder worden een aantal opties weergegeven waar u over na kunt denken als u uw woning beter wilt laten isoleren en zeker wanneer u al een verbouwing op de planning heeft staan.

Kozijnen

Allereerst kunt u veel warmteverlies en tocht voorkomen door goede kozijnen en ramen te laten plaatsen, of gebruik te maken van rolluiken. Het beperken van warmteverlies zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken in de koude maanden om uw huis warm te houden. In dit artikel (link tochtige ramen) kunt u terugvinden hoe kozijnen en dubbelglas of driedubbel glas bijdragen aan een betere isolatie van uw woning.

Spouwmuurisolatie

een tweede optie waar u gebruik van kunt maken om uw huis beter te isoleren is een spouwmuurisolatie. Een spouwmuur werkt een beetje op dezelfde manier als een dubbelglas isolatie. Een spouwmuur bestaat uit twee delen, de binnen en de buitenmuur met daartussen een lege ruimte, oftewel de spouw. Deze ruimte zorgt ervoor dat het vocht dat mogelijk door de buitenmuur komt niet in direct contact met de binnenmuur staat. Bij spouwmuurisolatie wordt er in deze spouw isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol, ingebracht waardoor uw woning beter warm blijft. Voor veel huishoudens is dit een relatief goedkope vorm van isolatie omdat er alleen een aantal gaten in uw buitenmuur geboord hoeven worden om zo het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen inbrengen.

Gevelrenovatie

De derde methode waarmee u de woning beter kan isoleren is door een gevelrenovatie. Bij het verbouwen van de gevel wordt de gehele buitenmuur van uw woning onder handen genomen, inclusief de isolatie. En hoewel gevelrenovatie de duurste optie is om uw huis beter te isoleren, is de winst die u boekt wel tweeledig. Allereerst wordt uw huis beter geïsoleerd, en ten tweede wordt de buitenkant van uw huis volledig opgeknapt waardoor uw huis er veel beter uit ziet.

Wat betreft de isolatie van uw buitenmuur geldt, hoe groter, hoe beter. De dikte van de isolatielaag is allesbepalend voor de energiebesparing die het u oplevert. Het punt is vaak dat de uiteindelijke gevelbekleding de ruimte beperkt die overblijft voor het isolatiemateriaal. Nu zou je om dit te voorkomen een hele nieuwe buitenmuur kunnen laten bouwen zodat er een bredere spouw ontstaat waar isolatiemateriaal ingebracht kan worden. Er zijn ook diverse vormen van gevelbekleding beschikbaar die de buitenmuur al beter geïsoleerd maken. Denk hierbij aan steenstrips, crepi of gevelbepleistering of een houtafwerking. Er wordt dan nog een extra isolatielaag aangebracht tussen de buitenmuur en de gevelafwerking. Het voordeel hiervan is dat u geen nieuwe muren hoeft te laten bouwen en dat scheelt behoorlijk in de kosten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot gevelrenovatie? BK-Bouw adviseert omtrent gevelrenovatie en -reiniging. BK-Bouw heeft de kennis in huis om u op efficiënte wijze te informeren over de mogelijkheden. Door een aantal aanpassingen aan uw gevel is het mogelijk om op korte termijn te beginnen met besparen op energie.

Meest recente berichten