Onderhoud van kunststof kozijnen

kunststof ramen reinigen

De meeste mensen kiezen voor kunststof ramen vanwege de duurzaamheid en omdat het minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld houten ramen die om de zoveel jaar opnieuw geschilderd moeten worden en die eerder afslijten. Toch zijn er wel een paar punten om op te letten zodat uw ramen zo lang mogelijk mooi en schoon blijven.

Vuil


Het is verstandig om je kozijnen af en toe goed af te doen. Anders dan met hout, dat sowieso toch geschilderd wordt, kan vuil dat te lang op een kunststof kozijn aankoekt, permanent vuil worden. U krijgt dan vlekken op uw ramen die u er niet of nauwelijks meer uit krijgt. Dat inbijten van vuil moet u voorkomen waardoor u ook de buitenkant van u kozijnen van tijd tot tijd schoon zult moeten maken. Vergeet overigens niet om meteen het hang- en sluitwerk schoon te maken. Hiertussen kan zich makkelijk vuil ophopen en hoe langer het er zit, des te lastiger wordt de schoonmaak. Wanneer vuil zich bovendien ophoopt kan het gebeuren dat ramen zich niet langer naadloos kunnen sluiten en dan krijg je tocht. Het zou toch zonde zijn wanneer je veel geld uit geeft aan mooie kozijnen die je huis beter isoleren en dan ben je door slecht onderhoud weer terug bij af. Haal, als u toch bezig bent, meteen even een middeltje waarmee u van tijd tot tijd de scharnieren na het schoonmaken even kan smeren. Dit voorkomt roest en garandeert een langere levensduur van uw ramen.

Rustig schoonmaken


Het schoonmaken van uw kozijnen heeft een zachte hand nodig. Bij hard schrobben heb je kans dat je kozijnen beschadigd in plaats van schoon krijgt. Gebruik ook vooral geen schuursponsjes of een agressief schoonmaakmiddel. Doe er zeker geen onverdunde schoonmaakmiddelen op wat dat vreet door je kozijnen heen op den duur. Vraag bij een goede bouwmarkt na welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor kunststof kozijnen. Maak de kozijnen schoon op dezelfde manier waarop u uw ramen zou wassen. U kunt de twee goed combineren wat weer tijd bespaart.

Waxen


Uw kozijnen bevinden zich voor de helft, het hele jaar buiten. Voor de buitenkant van uw kozijnen kan het een meerwaarde zijn om een keer per jaar een laagje wax aan te brengen. Deze wax werkt waterafstotend en beschermd uw kozijnen tegen andere weersinvloeden. Daarbij stoot de waxlaag ook het ergste vuil af waardoor u zelf minder vaak hoeft schoon te maken. Neem bij het aanbrengen van een waxlaag altijd eerst even contact op met de leverancier van uw kozijnen. Niet alle kunststof ramen zijn namelijk bestand tegen wax. Vraag na wat voor type kozijnen u heeft en wat voor middelen u hiervoor wel en niet kunt gebruiken.

Een specialist inschakelen

Wilt u liever een specialist inschakelen voor het reinigen of plaatsen van kunststof ramen? Mertens is specialist in kunststof ramen en deuren. Het bedrijf is operatief in heel Vlaanderen en staat bekend om scherpe prijzen en hoogwaardige service. Kijk eens op de site van Mertens voor meer informatie.