Kunststof kozijnen schilderen

Als u ooit de keuze heeft gemaakt voor kunststof kozijnen deed u dat waarschijnlijk omdat ze heel onderhoudsarm zijn. Het zijn kozijnen die niet voor het onderhoud hoeven te worden geschilderd. Toch komt daar vaak het moment dat u wel de kozijnen van een nieuwe kleur wil voorzien. Omdat de kleur niet meer actueel is, of omdat de kleur grauw is geworden door de UV straling. We hebben voor u gekeken naar de mogelijkheden om kunststof kozijnen te schilderen.

Is het überhaupt mogelijk om kunststof kozijnen te schilderen?

Toen u kunststof kozijnen aanschafte werd er waarschijnlijk verteld dat het niet nodig is om deze te schilderen. Daarnaast werd u ook verteld dat het helemaal niet mogelijk is om kunststof kozijnen te schilderen. Het materiaal is immers zo gemaakt dat een verflaag er geen grip op heeft. Wanneer u een andere kleur wilt is het dus zaak dat u dit zo zorgvuldig mogelijk aanpakt. Het is namelijk mogelijk om kunststof kozijnen te schilderen, maar om de verflaag goed te laten hechten moet u voldoende voorzorgsmaatregelen treffen. U zult moeten zorgen voor een goede ontvetting en een primerlaag.

Werkwijze:

Gaat u kunststof kozijnen overschilderen, dan is het zaak dat u zich aan onderstaande werkwijze houdt:

  • Een goede schoonmaak. Het is noodzakelijk om eerst de kozijnen helemaal schoon te maken. Dit doet u niet alleen met water, maar met een speciaal schoonmaakmiddel.
  • Hechtprimer. Met een hechtprimer die geschikt is voor een kunststof ondergrond behandelt u de kozijnen voor.
  • Opschuren. Voor het schilderen eerst de kozijnen opschuren om de primer tot een geschikte ondergrond te maken.
  • Schilderen.

Kozijnen schuren en ontvetten

Allereerst worden vuil en een oude glanslaklaag verwijderd van het kozijn. Dat doet u door het kunststof te reinigen met een middel waar geen siliconen in zitten. Kiest u abusievelijk voor het verkeerde schoonmaakmiddel dan zullen de siliconen ervoor zorgen dat de lak zich niet kan hechten aan het kozijn. Wilt u zeker zijn dat u de juiste keuze maakt, win dan vooraf goed advies in bij de speciaalzaak. Na het reinigen schuurt u de kozijnen op. Dat doet u uiteraard om de kozijnen klaar te maken voor het aanbrengen van de primerlaag. Ook hierna spoelt u het stof nogmaals weg.

Hechtprimer aanbrengen

Voordat u de laklaag gaat aanbrengen zult u een goede tussenlaag moeten aanbrengen. Met een hechtprimer speciaal voor kunststof oppervlakken creëert u een geschikte ondergrond. Ook hier is een ruim aanbod aan hechtprimers; maak de juiste keuze. Dit is eveneens een aankoop die u het beste kan doen bij een gespecialiseerde winkel na het inwinnen van een goed advies. Met een hechtprimer geschikt voor bijvoorbeeld hout doet u een foute aankoop. Dit materiaal zal zich niet hechten aan de kunststof. Het gevolg is dat de laklaag in no time weer zal afbladderen waarna u al het werk opnieuw moet uitvoeren.

Licht opschuren en dan schilderen

Op het moment dat de primer gedroogd is kunt u deze laag overschilderen. Allereerst schuurt u het kozijn nog één keer licht op. Met schuurpapier met korrel 180 of 240 weet u zeker dat u niet het oppervlak van het kozijn beschadigt. Het opschuren moet eveneens licht gebeuren om te voorkomen dat het kunststof aangetast raakt. Het schilderen doet u vervolgens met een normale verf. U kunt hier bijvoorbeeld binnenverf op basis van water of buitenverf op basis van terpentine voor gebruiken. De laklaag brengt u aan zoals u dat zou doen bij ieder willekeurig kozijn. Denk eraan dat u de hoeken goed afwerkt met bijvoorbeeld een ronde kwast die geen enkel stukje onbedekt laat.

Let op! Kies de juiste verf

Er zijn twee soorten verf op de markt die u kunt gebruiken om een oppervlak mee te schilderen. Met de oorspronkelijke ondergrond, kunststof, heeft u weinig meer te maken. Het is wel zaak dat u kijkt naar de basis van de verf bij de aanschaf. Verf voor binnenshuis zal altijd op basis van latex of water zijn gemaakt. Deze verf bevat geen schadelijke dampen die vrijkomen na het aanbrengen daarvan. Kies voor het buitenwerk een verfsoort op basis van terpentine. Deze verf geeft wel schadelijke dampen na het aanbrengen maar in de buitenlucht zullen deze vrij snel vervliegen. Een verf op basis van terpentine is beter bestand tegen de weersomstandigheden dan verf op basis van latex.

Bron: Schilder-nu